Welkom op de website van Scouts en Gidsen Baden-Powell Eeklo!

Scouts Eeklo /Info/Over-scouting/Jaarthema


Onthoud mij
Welkom bij Scouts en Gidsen Baden-Powell Eeklo
ok!
Scouts Eeklo - Scouting in Eeklo op z'n best!
 
januari 2018
m d w d v z z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

 

 

 

 

 

 

 Info » Over scouting » Jaarthema

Elk scouts- en gidsenjaar in Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft z'n eigen thema. Zo'n jaarthema wil één jaar lang een bepaald aspect van scouting in de kijker stellen. Dat kan gaan van typische scouteske dingen zoals natuurbeleving tot thema's uit de leefwereld van jongeren zoals lichamelijkheid. Ook maatschappelijke kwesties, integratie bijvoorbeeld, kunnen door een jaarthema in de schijnwerpers worden gezet.
Elk jaar kiest Scouts en Gidsen Vlaanderen hiervoor een leuze, een jaarkenteken, een lied en een specifiek spelaanbod.
 
jaarthema 2013-2014Dit jaar: SPELEN BOVENAL OVERAL!
 
‘Scouting’ heeft veel betekenissen. Een belangrijke voor onszelf én de publieke opinie is zonder twijfel: buiten spelen. Elke week spelen duizenden kinderen buiten; op het veld, in het bos, in dorp of stad, op pleinen, in stations, op grasveldjes, heides, wijken, tussen de duinen, langs de winkelstraten …
 
Op verkenning
 
Wij zijn die beweging van op tocht gaan, door weer en wind. Van tentenkampen, woudloperskeuken en dauwtrippen. Een wapperende vlag boven ons vertrouwde speelterrein, maar ‘buiten zijn’ en ‘samen spelen’ kan voor ons eigenlijk overal. We ontdekken graag nieuwe plaatsen in eigen streek en ver daarbuiten. Kapoenen komen op kamp in het onbekende bos van Koning Ketch-Up terecht, terwijl jins in hun beste Sloveens uitleggen dat ze verkleed zijn en een spel spelen in het oude stadsgedeelte.
 
GAS(t)vrij
 
‘Buiten spelen’ is een actueel thema. Volgens sommige bronnen spelen kinderen niet genoeg buiten en zitten ze teveel achter hun computer of voor de televisie. Daarnaast zijn er plaatsen waar kinderen GAS- boetes krijgen, omdat ze te veel lawaai maken tijdens het buitenspelen. Scouts en Gidsen Vlaanderen formuleerde hierop al een duidelijke visie, maar met dit jaarthema maken we echt een punt. Kinderen moeten veilig kunnen buitenspelen zonder beschouwd te worden als een “last”.
 
Respect man
 
Zomer of herfst, winter of lente, altijd dagen we onszelf uit om respect te tonen voor de omgeving waar we komen spelen. Datzelfde respect verwachten we als buitenspelers ook terug. Als scouts en gidsen kunnen we veel zelf doen. Voor het kerstweekend begint, verwittigen we de buren dat we veel in de omliggende buitenlucht zullen spelen. Een bos laten we opgeruimd achter. We spelen in uniform op de grote markt, zonder andere mensen te storen. Liever betrekken we hen op een speelse manier bij ons buiten-spel!
 
Van jong tot oud
 
‘Buiten spelen’ is een thema waarover  elke leeftijd, elke tak inspiratie vindt: 
  • De jongsten maken kennis met hun eerste buitenspelletjes als Dikke Bertha, hun eerste spannende tocht en avontuurlijke dorpsspelen, kapotte knieën, klimmen en klauteren en hoe-vettiger-hoe-prettiger-spelen …
  • De oudere takken sluipen door bossen, lopen verkleed door de stad op zoek naar de sjakossendief van oma Marie, houden een kampvuur, klimmen, gaan op trekkamp, sjorren onvervalste topconstructies …
  • Ook leiding speelt, houdt groepsraden in het zonnetje en doet enthousiast mee tijdens de activiteiten van Herfstontmoeting, op gouwinitiatieven, en speelt bovenal overal met haar leden! 
  • Niet te vergeten: veel ouders zien ons bij uitstek als een beweging waar hun kinderen leren van en spelen met het buitenleven … als troef!
Vlaanderen buiten
 
We spelen dit jaar extra bewust buiten, ook als de verleiding van een knus lokaal wel erg groot wordt. Dit jaar mag het jaar zijn waarin onze terreinen extra aandacht krijgen, kampvuurkringen worden schoongemaakt, verkeersregels door givers aan kapoenen worden uitgelegd onder toeziend oog van de leiding …
 
We laten dit jaarthema graag binnen met een eenvoudig verzoek: ‘Buiten! Allemaal!’
 

 

 

 

Je vindt meer info over dit jaarthema op de website van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Je vindt er ook alle jaarthema's tot en met 1930, de jaarkentekens en de jaarliederen.

 

[ terug ]

  

 

 

 

 

2401 Simon (Wouters)
2601 Yaro (Jogi's)
2701 Maxime (Wouters)
3101 Niels (Wouters)
0602 Maurice (Wouters)
0702 Mart (Kapoenen)
0902 Stanne (Givers)
1202 Sem (Wouters)
1202 Otto (Wouters)
1502 Wouter (Kapoenen)

 

Laatste Commentaren comment [UPDATE: 1 apri...
Whirlpool op 22/01
comment [UPDATE: 1 apri...
رعاية مسنين op 22/01
comment Welkom op onze ...
buy_cialis op 18/01
comment [UPDATE: 1 apri...
نقل عفش مكة op 17/01
comment [UPDATE: 1 apri...
Je naam op 17/01

 

 

 
Scouts en Gidsen Baden-Powell Eeklo
© 2018 Scouts en Gidsen Baden-Powell Eeklo
Sportlaan 25 bus 3 9900 Eeklo